HANNA MARIE K

Hur fan redigerar en sitt råmanus?

Förra veckan lämnade jag in sista uppgiften för terminen och igår fick jag veta att den blev godkänd. Jag är alltså helt klar med Kreativt Skrivande 3. Nu sitter jag här med 90 hp kreativt skrivande i bagaget och det är dags för vad jag har lovat mig själv ska bli nästa steg.

M A N U S R E D I G E R I N G E N .

I början av mars blev jag ju färdig med mitt första råmanus. Vilken känsla det var! Jag bestämde mig i alla fall för att låta manuset vila till kursens slut så att jag kunde fokusera på bloggen och de resterande uppgifterna. Nu är slutet här och det är dags att väcka manuset ur sin dvala. Det är dags att redigera första utkastet av min roman.

Men eftersom det här är mitt första färdiga råmanus har jag ju aldrig redigerat ett manus tidigare. Jag skulle kunna ge hundra tips för hur en börjar planera sin berättelse, hur en skriver dialoger och hur en ger sin huvudkaraktär ett bra namn. Men när det kommer till redigeringen är det jag som behöver tips, för jag är en total novis. Det är en helt ny värld. En skog av frågetecken.

Visst har jag någorlunda koll på vilka problem mitt manus har och vad som kräver åtgärder. Men var börjar jag? Hur vet jag när det är färdigt för testläsare? Aaah så många frågor, det får nog bli ett par (eller typ femtio) googlingar på ämnet. Om du har några råd på vägen eller kan tipsa om bra resurser så släng gärna iväg en kommentar!

Nu kör vi…?

4 thoughts on “Hur fan redigerar en sitt råmanus?

  1. Har absolut inga tips eller råd i frågan, då jag aldrig själv varit i den sitsen. Jag ville mest bara framföra lyckönskningar och det ska bli spännande att följa resan 🙂

  2. Nu har du det roligaste framför dig! Hela råmanuset är skrivet och nu är det dags att finputsa. Titta på alla delar, snöa in på detaljer som meningsuppbyggnad och ord. Men börja med att låta manuset vila ett par veckor innan du börjar. Du kommer upptäcka saker som du inte gjort förut. Lycka till!

    1. Gud vad peppande att höra! Jag ska försöka tänka på det som att grovjobbet redan är gjort och att det är dags för finliret – men rädslan finns där att jag ska upptäcka att det helt enkelt inte är bra nog. Tack så mycket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *